dinsdag 22 januari 2013

Transportvliegtuigen voor missie Frankrijk in Mali beschikbaar

DC10 van de Koninklijke Luchtmacht: foto ministerie van Defensie
Nederlandse militaire transporttoestellen zijn beschikbaar voor de ondersteuning van de interventie van Franse troepen in het West-Afrikaanse land Mali. Het gaat vooralsnog niet om vluchten naar Mali zelf, maar naar buurlanden.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gemeld. De eerste vlucht kan al op korte termijn plaatsvinden.

Frankrijk voert momenteel een interventie uit in Mali om op te treden tegen islamistische elementen die het noorden van Mali hebben bezet. Parijs wordt daarbij ook gesteund door een aantal Afrikaanse landen.

European Air Transport Command
Frankrijk heeft via het European Air Transport Command (EATC) in Eindhoven aan Nederland gevraagd om de luchttransportcapaciteit beschikbaar te maken voor logistieke vluchten.

Het Nederlandse kabinet heeft ingestemd met de ondersteuning van de Franse interventie.

De inzet van Nederlandse toestellen vloeit voort uit de afspraken die de deelnemende landen hebben gemaakt bij de oprichting van het EATC in september 2010.

Het European Air Transport Command bepaalt de inzet van Belgische, Duitse, Franse en Nederlandse militaire transport- en tankvliegtuigen.

Het internationale commando beschikt over meer dan 160 vliegtuigen, waaronder 29 C-130 Hercules- en 10 Airbus A310-vliegtuigen.

Logistieke steun
Het gaat bij de Nederlandse inzet van vliegtuigen om logistieke steun binnen het kader van een bestaand samenwerkingsverband, en niet om deelneming aan de militaire operatie van Frankrijk in Mali.

De Koninklijke Luchtmacht beschikt over 2 KDC-10´s, 1 DC-10 en 4 C-130 Hercules-toestellen voor transportvluchten, die bij 334 en 336 Squadron op Eindhoven zijn geplaatst.