zaterdag 9 februari 2013

Eerste Nederlandse vlucht voor Franse missie Mali

KDC-10: foto ministerie van Defensie
Het eerste Nederlandse transportvliegtuig is vrijdag vertrokken richting Tsjaad om spullen af te leveren voor de Franse operatie Serval in Mali. Het toestel is zaterdag weer teruggekeerd.

Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. De KDC-10 vertrok vrijdag vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Frankrijk om de af te leveren bevoorradingsmiddelen op te halen.

Aansluitend vloog het toestel verder naar N’Djamena, de hoofdstad van Tsjaad, waar Frankrijk een logistiek steunpunt heeft ingericht.

Operatie Serval
Operatie Serval is de door Frankrijk geïnitieerde en geleide militaire missie die een eind moet maken aan de bezetting van het noorden van Mali door verschillende islamitische en nationalistische strijdgroepen.

De Franse operatie begon op 11 januari met luchtaanvallen, nadat rebellen ook de rest van het land onder de voet dreigden te lopen.

Grondoffensief
Frankrijk begon enkele dagen later samen met het staatsleger van Mali ook een grondoffensief.

In de loop van deze strijd kregen zij steun van enkele duizenden militairen van de ECOWAS (Economic Community of West African States), een regionaal samenwerkingverband van 15 omliggende landen.

De lidstaten van de ECOWAS zijn Benin, Burkina Faso, Gambia, Ghana, Guinee-Bissau, Kaapverdië, Liberia, Mali, Nigeria, Senegal, Sierra Leone en Togo.

Daarnaast ondersteunen ook het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, België en Duitsland de operatie met luchtsteun, materieel en advies.

European Air Transport Command
Op verzoek van Frankrijk is logistieke steun met Nederlandse vliegtuigen mogelijk gemaakt via het European Air Transport Command (EATC) in Eindhoven.

De KDC-10 is het grootste vliegtuig uit de transportvloot van de Koninklijke Luchtmacht en kan snel grote hoeveelheden vracht en personeel over lange afstanden vervoeren.

De twee toestellen waarover Nederland beschikt zijn ingedeeld bij het 334-squadron op de vliegbasis Eindhoven.

Bij de ondersteuning van de Franse operatie in Mali gaat het in eerste instantie om vluchten naar buurlanden van Mali.

Het Nederlandse kabinet stemde in januari in met de ondersteuning van de Franse interventie in het West-Afrikaanse land.

De inzet van Nederlandse vliegtuigen vloeit voort uit de afspraken die de deelnemende landen hebben gemaakt bij de oprichting van het EATC in september 2010.

Het European Air Transport Command bepaalt de inzet van Duitse, Luxemburgse, Franse, Belgische en Nederlandse militaire transport- en tankvliegtuigen.

Het Nederlandse kabinet maakte op 1 februari bekend dat EATC-vluchten naar de Malinese hoofdstad Bamako ook mogelijk zijn als de veiligheidssituatie dit toelaat.

Volgens het ministerie van Defensie vindt waarschijnlijk eind volgende week de eerste vlucht naar Bamako plaats.

Zie ook:
Transportvliegtuigen voor missie Frankrijk in Mali beschikbaar