zaterdag 16 februari 2013

Luchtmacht naar Mali met hulp voor Franse operatie Serval

DC-10 Koninklijke Luchtmacht: foto ministerie van Defensie
Een transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht is afgelopen nacht teruggekeerd van een vlucht op de Malinese hoofdstad Bamako. De DC-10 leverde in het Noordwest-Afrikaanse land goederen af voor de Franse operatie Serval.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldt dat het toestel donderdag vertrok vanaf de thuisbasis Eindhoven. Het vloog eerst naar Frankrijk om de spullen op te halen en vloog vrijdag door naar Bamako.

Operatie Serval
Operatie Serval is de door Frankrijk geïnitieerde en geleide operatie die een eind moet maken aan de bezetting van het noorden van Mali door verschillende islamitische en nationalistische strijdgroepen.

Op verzoek van Frankrijk is logistieke steun met Nederlandse vliegtuigen mogelijk gemaakt via het European Air Transport Command (EATC) in Eindhoven.

EATC
Het EATC bepaalt de inzet van Nederlandse, Franse, Duitse, Luxemburgse en Belgische militaire transport- en tankvliegtuigen.

De DC-10 is het grootste vliegtuig uit de transportvloot van de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht.

Het toestel voerde op 8 februari ook al een transportvlucht uit voor de Fransen in Mali, maar bracht toen bevoorradingsmiddelen naar een Frans logistiek steunpunt in Tsjaad.

Het kabinet maakte op 1 februari bekend dat EATC-vluchten naar de Malinese hoofdstad Bamako ook mogelijk zijn als de veiligheidssituatie dit toelaat.

Zie ook:
Eerste Nederlandse vlucht voor Franse missie Mali
Transportvliegtuigen voor missie Frankrijk in Mali beschikbaar